Tip na výlet od SpiritBOXU: ZA OKULTNÍ HISTORIÍ PADRŤSKÝCH RYBNÍKŮ

Zhruba 20 minut od Příbrami se nachází Padrťské rybníky. Přestože nejsou žádnou horkou novinkou (jsou zde již 500 let), já je objevila asi před půl rokem.

Okultní historie?

Na toto kouzelné místo nás přivedla kniha Jana Poláčka:  Malostranský ďábel: Život a smrt mága Dr. Jiřího Arvéda Smíchovského. Zachycuje život a pád vlivného černého mága Arvéda Smíchovského. Není to však ve skutečnosti on, kdo je hoden našeho největšího zájmu. Byť je jeho příběh faustovským mementem, příkladem, který se nemá následovat!

Už dříve jsem z jiných zdrojů věděla o předválečných okultních útocích na Adolfa Hitlera. Vůdčí osobností těchto akcí byl Dr. Jan Kefer. Známá osobnost v oblasti astrologie, hermetismu, magie.

V knize je popisován první z těchto útoků. Na březích Padrťských rybníků,  v roce 1938. Tehdy se skupina mužů, pod vedením Dr. Kefera, vydala do brdských lesů provést magický rituál. Jeho cílem byla evokace temných sil k zlikvidování Adolfa Hitlera.

Byla vystavěna hranice a ochranný magický kruh. Do ohně vhozena magická vykuřovadla. Vše se řídilo jasnými pravidly rituálu. Dr. Kefer soustředil svou mysl a promlouval vhodně zvolenými slovy. A skutečně se evokace podařila. Zjevily se temné bytosti ze samého středu pekla …a zasáhly nejslabší článek řetězu. Arvéd Smíchovský podlehl volání temnoty a rituál byl zmařen. Všichni byli vystaveni přímému ohrožení smrti.

Nemá smysl přemýšlet na tím, jak by to tenkrát dopadlo, nebýt Arvédova selhání. Nevěřím, že by to šlo k dobrému. Jsou oblasti, kam by se člověk neměl pouštět. Třeba peklo je takovou oblastí, nebo černá magie :o)

Dr. Kefer se však později svou  příkladnou odvahou a mravní silou od těchto činů očistil. Nepodlehl zlu ani tenkrát, když mu byl pod nátlakem „nabízen“ post astrologa třetí říše. Později byl zatčen gestapem. Zemřel v koncentračním táboře v roce 1941. Bylo mu 35 let.

Je jasné, že místo s tak silným příběhem jsem toužila navštívit! A to jsem netušila zhola nic o jeho původu, historii, ani rajské kráse.

Kde se vzaly Padrťské rybníky?

Rozsáhlé vodní nádrže zde v 16. století vybudovali lidé v souvislosti s hutní výrobou, která živila přilehlé vesnice. Jedna z nich dala rybníkům své jméno. Rybníky jsou dva. Hořejší, který je obklopený rašeliništi a je z velké části zarostlý rákosem, no a ten dolejší. Pod nimi se ještě nacházejí další menší rybníky. U nich v dávné minulosti stávaly vodní mlýny a hamry.

Později se nádherné vodní plochy dvou největších rybníků, obklopené divukrásnou krajinou, staly zaslouženě vyhledávaným oblíbeným rekreačním místem. Po určitý čas. Toto idylické období bylo ukončeno druhou světovou válkou a následně 50. léty. Tehdy bylo okolí rybníků definitivně a kompletně vysídleno. Stalo se součástí uzavřeného vojenského prostoru. Vesničku Padrť bychom dnes hledali marně. Znovu sem lidé mohli svobodně jezdit až od roku 2008. Dnes už rybníky nejsou přístupné pro vodní radovánky. Jsou zdrojem pitné vody a domovem chráněných živočichů.  Je zde zákaz koupání. Díky své dlouholeté izolaci a  jistě i zákazu koupání,  jsou vody Padrťských rybníků pohádkově čisté.

Jak se k nim dostaneme?

 K Padrťským rybníkům autem nezajedete. My jsme k nim šli pěšky 4 Km lesní cestou z obce Míšov, naplněni objemnou Brdskou klobásou z místního grilu. Cesta se může zdát (slabším jedincům :o) trochu jednotvárná. Je spíše vhodná pro cyklisty než pěší. Vodní živel je  celou cestu zastoupen šuměním nespočetných korun stromů. Brdské lesy jsou hluboké a nekonečné.

V cíli budete odměněni uklidňujícím pohledem na horizontálu vodní plochy, lemovanou vlnícím se rákosem. Ale také zvláštním pocitem zmatení živlů. Celou cestu les šumí, jako voda a konečně zde se voda stává nebem! :o)  Zůstali jsme stát ohromeni. Procházka po hrázi rybníků je silným zážitkem. Žijí zde jinde nevídaní ptáci.  Orel mořský, čáp černý, nebo elegantní volavky. Jako z japonských kaligrafií!

Proč tam opravdu, ale opravdu zajet!

Ať už budete mít cestu kolem, nebo ne, doporučujeme vám Padrťské rybníky navštívit. Kochat se jejich krásou. Nechat na sebe působit jejich energii, snoubící dramatickou historii a malebnou přírodu.  Také to už zmíněné, prastaré a stále aktuálním, Faustovské téma. Pakt člověka a ďábla. Ať už jej uchopíme jakkoliv. Jeho zdánlivou snadnost a výhody. A jistou zkázou, kterou přináší.

 

Zdroje: https://pribramsky.denik.cz/zpravy_region/padrt20110727.html

             Malostranský ďábel: Život a smrt mága dr. Smíchovského,autor: Jan Poláček, Nakladatelství PLUS

 

Označeno , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *